Chainalyse: Te veel BTC is nog steeds in handen van donkere marktspelers.

Ondanks dat alle bitcoin in de afgelopen 12 jaar is bereikt, lijkt het erop dat de nummer één cryptocurrency van de wereld per markt nog steeds een zeer prominente plaats inneemt onder de duistere marktgebruikers, volgens een nieuw rapport van Chainalysis.

Chainalyse: Bijna 1 miljoen BTC is eigendom van Hackers…

De blockchain en cybersecurity firma meldt dat ruwweg 900.000 bitcoin units in handen zijn van hackers, oplichters en donkere webkopers. Dit vertegenwoordigt bijna vijf procent van het totale BTC-aanbod in de wereld en bedraagt bijna 10 miljard dollar. Het echte gevaar is dat al dit geld op elk moment in financiële instellingen, banken, beurzen en andere digitale geldfirma’s terecht kan komen via witwaspraktijken.

Het lijkt erop dat ondanks al het harde werk dat bitcoin heeft verricht om mainstream of legitiem te worden, het actief zijn duistere marktreputatie moeilijk heeft kunnen schudden. Zo werd onlangs door Grayscale aangekondigd dat er in het tweede kwartaal meer dan 1 miljard dollar aan BTC-investeringen was gedaan.

Dat betekent dat er elke maand meer dan 300 miljoen dollar aan investeringen zijn gedaan voor een periode van drie maanden. Grayscale is een institutioneel beleggingsplatform, wat betekent dat alleen professionele handelaars toegang hebben tot de activa die het aanbiedt.

Rond dezelfde tijd vond er echter een enorme Twitter BTC-hack plaats waarbij veel accounts van hooggeplaatste personen – waaronder die van Tesla en SpaceX CEO Elon Musk, voormalig president Barack Obama, zijn vicepresident Joe Biden en Microsoft mogul Bill Gates – werden ingehaald en gekaapt door oplichters die op zoek waren naar een bitcoin die ze niet bezaten en ook niet verdienden.

De hackers stuurden berichten via deze rekeningen en anderen vroegen hun volgelingen om bitcoin-fondsen door te sturen met de belofte dat wat ze ook stuurden zou worden verdubbeld. Dit is echter niet wat er gebeurd is. Veel gebruikers die geld stuurden naar de anonieme adressen die werden verstrekt, zagen hun geld nooit meer terug.

Het goede nieuws is dat er weinig geld is meegenomen via de oplichterij. In totaal werd er ongeveer 121.000 dollar aan BTC-fondsen gestolen, wat echt niet veel voorstelt. Als men echter kijkt naar de omvang van de kaping en hoeveel topaccounts er zijn geïnfiltreerd, wordt de situatie nog enger.

Te moeilijk om Mainstream te worden?

Het andere probleem in verband met de donkere marktgemeenschap is dat bitcoin-transacties de neiging hebben om snel te bewegen. De eigenaars van de illegale fondsen proberen hun geld snel te verbergen. Alleen al in de afgelopen week heeft Chainalysis gemeld dat de eigenaren van de illegale bitcoins in kwestie meer dan 3 miljoen dollar hebben verplaatst naar individuele beurzen. Bovendien werd bijna een half miljoen dollar naar mixers gestuurd, terwijl iets meer dan 200.000 dollar naar andere servicefirma’s werd gestuurd.

Hoewel recente manoeuvres – zoals de toestemming van banken om cryptobewaardiensten te verlenen – BTC kunnen helpen bij het bereiken van de mainstream status, is het niet waarschijnlijk dat BTC dit doel zal bereiken, tenzij het de donkere kant van zijn reputatie permanent kan schudden.

Schreibe einen Kommentar